Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Κυρίαρχος με 8 εκατ. ευρώ!

Ο τρόπος που γίνεται η αύξηση και οι αυξομειώσεις στις τιμές της μετοχής καθιστούν απόλυτο αφεντικό όποιον τα... σπρώξει, συμπεριλαμβανωμένων όσων φέρεται να έχει βρει ο Αλαφούζος.



Εκπλήξεις έκρυβε η χθεσινή πρόσκληση των μετόχων από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφορικά με τη ΓΣ του συλλόγου μέσω της οποίας θα προκύψει η ΑΜΚ ύψους 15 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο σύναψης ομολογιακού δανείου καθώς επίσης και ότι θα υπάρξουν προσαυξήσεις στην τιμή της μετοχής, από 0,30 που είναι τώρα σε 1,50 ευρώ και μετά πάλι στο 0,30 ευρώ
Επί της ουσίας, η ΠΑΕ ανοίγει την πόρτα σε όποιον επενδυτή επιθυμεί να μπει στο "τριφύλλι" και όποιος (ή όποια ομάδα ανθρώπων που θα ιδρύσει μία ΑΕ, όπως συνέβαινε και επί πολυμετοχικότητας) βάλει ένα ποσό κοντά στα 8 εκατ. ευρώ, τότε αυτομάτως θα γίνει το απόλυτο αφεντικό του Παναθηναϊκού, κατέχοντας το 80% της ΠΑΕ!
Οι μετοχές θα είναι επίσης πολύ λιγότερες απ' ό,τι σήμερα (αρχικά θα αυξηθεί η τιμή της μετοχής και αφού συμψηφιστούν οι ζημιές της εταιρείας, θα επανέλθει στο 0,30), ενώ μόνο τυχαία δεν είναι η... εναλλακτική επιλογή του ομολογιακού δανείου.
Το ομολογιακό δάνειο είναι διαφορετικό από το δάνειο τραπέζης, διότι η τράπεζα έχει το ρόλο του εγγυητή με τα λεφτά των επενδυτών που επιθυμούν να δανείσουν. Οποιος θέλει βάζει χρήματα για να βοηθήσει την ΠΑΕ που θα μπορεί να λάβει ένα δάνειο με ευνοϊκούς όρους (ακόμη και άτοκο!) και κατόπιν όποιος επιθυμεί μπορεί αντί για να πάρει τα χρήματά του πίσω, να μετοχοποιήσει τα χρήματά του.
Η παραπάνω διαδικασία διευκολύνει και τις δύο πλευρές, ενώ δεν αποκλείεται να "παίζει" το εξής σενάριο: η ομάδα Αλαφούζου ή ο ίδιος ο Αλαφούζος, να βάλουν ένα ποσό κοντά στα 8 εκατ. ευρώ μέσω ΑΕ και να δώσουν ομολογιακό δάνειο στην ΠΑΕ, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούν να μετοχοποιήσουν και να γίνουν το απόλυτο αφεντικό στον Παναθηναϊκό. Ιδίως στην περίπτωση που από την Παναθηναϊκή Συμμαχία και άρα τη "λαϊκή βάση" αλλά και από τους νυν μετόχους δεν μαζευτούν τα απαιτούμενα χρήματα...
Συνοπτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα τεθούν είναι έξι. 1ον: μείωση του αριθμού των μετοχών με αύξηση της τιμής της μετοχής από 0,30 ευρώ σε 1,50 ευρώ. 2ον:Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής σε 0,30 ευρώ για κάλυψη μέρους των ζημιών παρελθουσών χρήσεων.3ον: Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας μέχρι του ποσού των 15.000.000 ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ. 4ον:Τροποποίηση των άρθρων 23, 29 και 29Α του Καταστατικού. 5ον: Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε προσαρμογή στις νέες διατάξεις του Καταστατικού. Και 6ον: Απόφαση για επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης - Έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου.
Να σημειωθεί επίσης ότι από τον Παναθηναϊκό δεν διέρρεαν πολλά πράγματα επί του θέματος και έλεγαν απλώς ότι το ενδεχόμενο σύναψης ομολογιακού δανείου αφορά στο ενδεχόμενο που δεν μαζευτούν όσα χρήματα χρειάζονται από τους νυν μετόχους και τη Συμμαχία και υπάρχει ανάγκη από περισσότερα, να υπάρχει ως έτοιμη εναλλακτική λύση που θα μπορεί να προχωρήσει άμεσα.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου